De online coach is geen coach

 

Althans, dat is mijn mening. Overal kom je ze tegen: de online fitness programma’s met de meest uiteenlopende beloftes en geweldige resultaten binnen afzienbare tijd.

En het ene programma zegt nog persoonlijker te coachen dan het andere. Maar hoe persoonlijk zijn ze eigenlijk?

 

Een paar jaar geleden wilde ik wel eens een persoonlijk trainingsplan van één van de grootste en bekendste spelers op dit gebied in Nederland. Enerzijds omdat ik beroepsmatig reuze benieuwd was naar hoe ze dat deden en hoe dat eruit zou zien, aan de andere kant omdat ik persoonlijk ook wel wat inspiratie kon gebruiken.

Op het aanvraagformulier/intake gaf ik aan meerdere keren per week groepslessen te doen en deze ook wilde blijven doen. In het daarop volgende e-mail contact werd mij duidelijk gemaakt dat ik hun programma moest volgen, dat daarin geen ruimte was voor mijn geliefde groepslessen en dat het programma daarop niet kon worden aangepast…..

Ik mocht dus niet meer iets doen wat ik leuk vond, wat mij motiveerde om te blijven sporten en waar ik enorm veel vreugde uit haalde.

Op welke manier ben je dan bezig met persoonlijke coaching?

 

Maar het belangrijkste gebrek van de online coach, is het moment waarop jij de voorgeschreven oefening doet voor je TV of met je mobiel in je hand in de sportschool. Het gebrek dat deze coach jou niet helpt bij de juiste uitvoering van de oefening.

Want het zijn vaak juist die kleine details binnen een oefening/beweging die ervoor zorgen dat je de oefening zowel veilig als effectief én efficient uitvoert.

En ook motiveert diezelfde online coach jouw écht niet om die laatste 3 herhalingen ook te doen, ook al ben je moe. Of ervoor zorgt dat je niet teveel of te weinig rust neemt tussen je setjes.

En jou dat welverdiende complimentje geeft omdat je die laatste 3 herhalingen er toch uit hebt weten te persen!

Goed gedaan, zie je dat je het echt wel kan? Topper!

 

Want als je geen ervaring hebt met een oefening, of je hebt een blessure, dan gaat die online coach jou op het moment dat je de oefening doet je niet stap voor stap uitleggen en je geduldig begeleiden. Of jou ter plekke een alternatieve oefening laten doen omdat het nu gewoon even niet lukt.

 

Een échte coach is iemand die jou juist tijdens de training op de details wijst, die direct aanpassingen doet als je dat nodig hebt, je dat ene zetje extra geeft en ook gelijk een compliment geeft.

Een échte coach maakt een planning, een schema dat past bij jouw doelen, jouw mogelijkheden, jouw wensen, maar ook bij jouw beperkingen.

Want dát zijn de dingen die ervoor zorgen dat je wél gemotiveerd blijft en je doel haalt.