Review Samsung Gear Fit2 Pro

Na twee weken een Polar A370 om mijn linker pols te hebben gehad, was ik eigenlijk blij dat ik iets anders kon uitzoeken. De Polar stelde mij meer teleur dan ik ooit had gedacht.

Om nieuwe teleurstelling te voorkomen, heb ik een paar collega's gevraagd hoe hun GearFit2 beviel. Met één van hun heb ik gezellig een kopje thee zitten drinken en de app eens bekeken.

N.a.v. hun ervaringen, plus het feit dat ik de gelukkige eigenaar ben van een Samsung telefoon, besloot ik maar voor de Gear Fit2 Pro te gaan. Net iets nieuwer én waterdicht (wat ik wel een grote plus van de Polar vond).

 

Hartslagregistratie

De eerste avond kon ik hem gelijk al goed testen, meedoen met een les CXworx en een les BodyAttack. 

Tja, dan komt gelijk het eerste grote probleem om de hoek kijken: hartslagmeting. 

De theoretische, maximale hartslag van iemand is (met de meest simpele berekening): 220-eigen leeftijd.

Mijn maximaal geregistreerde hartslag die avond was, schrik niet, 217 

Ik kon dit rustig aan medesporters laten zien en vertellen zonder te hijgen, dus dat klopte niet. 

En nee, ik ben écht, écht geen 3 jaar oud. Al jaren niet meer. 

De volgende avond lag ik met een hartslag van 145 in mijn bed, heb ik geslapen met een gemiddelde hf van boven de 100, terwijl dit normaal ergens rond de 45 (en regelmatig nog lager) is. Samsung laat hier dus hele grote steken vallen.

Het viel me op dat de "continue"-registratie, niet zo heel erg continue is. Regelmatig heb ik gedurende een half of heel uur, exact dezelfde hartslag. Of ik nou loop, zit, spring of stuiter. Ook het strakker of losser zetten van het bandje bood hierin geen oplossing.

 

Trainingsregistratie 

Zo'n activity tracker is natuurlijk bedoeld om al je activiteiten te registreren. Dan is het wel fijn, praktisch en zelfs logisch als je verschillende soorten activiteiten kan selecteren. Wandelen heeft een heel andere intensiteit dan boksen. 

Standaard zijn er een aantal voorgeprogrammeerd op het horloge. Zoals wandelen, fietsen, zwemmen en trektocht.

Op de Samsung Health-app kun je nog heel veel andere activiteiten activeren (trainingstrackers), zoals ballet, basketbal en gewichtenmachines. Die laatste heb ik geactiveerd, omdat die naar mijn idee het beste in de buurt kwam van krachttraining.

Van de standaard had ik trektocht juist uitgezet, dat is iets wat ik voorlopig niet in de planning heb.

Je zou verwachten dat de app en het horloge deze instellingen synchroniseren, zodat ik mbv het horloge "gewichtenmachines" kan starten. Nee dus, niet!

Nadat ik bij Samsung om hulp, raad en advies had gevraagd hierover, was het antwoord: "dat kan niet, daarvoor moet je de telefoon gebruiken". Ook dan is er nog geen enkele terugkoppeling naar het horloge.

Oftewel, of ik nou krachttraining doen met 5 kg en een HF van 80, of met 50 kg en een HF van 120, het resultaat en kcal verbruik is, volgens de app, precies hetzelfde.

Ammehoela!

 

Pluspunten

Natuurlijk zijn er pluspunten van dit horloge. Hij is waterdicht, heel erg fijn. Het scherm is groot maar niet té, scherp, helder. Hij wordt geleverd met een "oplaadstation": horloge leg je er zo in en via contactpuntjes wordt hij opgeladen (kanttekening: je moet wel elke dag opladen). Als je een Samsung telefoon hebt, communiceren die twee prima, ik kan zelfs mijn alarm op mijn telefoon uitzetten (of snooze) met het horloge.

 

Conclusie

Iets kan er nog zo mooi uit zien, maar als het niet doet wat ik verwacht (correcte hf meting) of wil (sportprofielen), dan heb ik er weinig aan. Helemaal voor het geld want hij is duurder dan de Polar A370, namelijk € 229,-

Dus neem ik ook hiervan snel afscheid.